Sağlık Haberleri – Sağlıklı Yaşam Koçunuz

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji
  4. »
  5. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Tanı ve Tedavi Hizmetleri

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Tanı ve Tedavi Hizmetleri

admin admin -
100 0

Bugün birçok hastalığın nedeni bilinmezken, enfeksiyon hastalıklarının nedeni bilinmektedir. Acıbadem Sağlık Grubu’nda bu hastalıkları irdeleyen enfeksiyon hastalıkları uzmanları, ayaktan veya yatarak hasta takibi, hastane enfeksiyonları kontrolü, seyahat hastalıkları, erişkin aşılaması alanında hizmet vermektedir.

Birimimizde yapılan araştırmaların temel amacı vücutta hastalığa neden olan virüs, bakteri, mantar veya parazitlerin tespit edilmesi ve ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. 

Normalde birçok organizma vücudumuzda yaşar ve zararsızdır. Hatta çoğu bakteri vücudumuza yardımcı olur. Ancak belirli koşullar altında bazı organizmalar hastalığa neden olabilir.

Akut veya zamana yayılmış komplikasyonlarla birlikte gelişerek hayati risk oluşturabilen ciddi hastalık gruplarından biri enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu hastalıkların tanı ve tedavi hizmetleri ile mikrobiyolojik laboratuvar çalışmaları Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji birimlerince yürütülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji’nin alanına giren pek çok hastalık türü bulunur. Hastanelerimizde bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmaların yol açtığı her türlü hastalığın tanı, tedavi ve takibi güncel bilgiler ışığında, uzman hekimler ve sağlık çalışanlarından oluşan multidisipliner ekipler tarafından titizlik ile yapılır.

Bölümümüzde; bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin yapmış olduğu hastalıkların tamamı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HIV, AIDS, sarılık (hepatitler), tifo, bruselloz, tüberküloz ve benzeri hastalıklar, ateşli hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, grip, ishaller, solunum yolu enfeksiyonları, menenjit, ensefalit gibi beyin ve omurilik enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonları, diyabetik ayak enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri, yoğun bakım ve cerrahi alan enfeksiyonları gibi pek çok hastalığın tedavileri yapılır. Bu hastalıkların takip ve tedavisinin yanı sıra seyahat aşıları, erişkin bağışıklama (aşılama), seyahat hekimliği danışmanlık hizmeti de verilir. Enfeksiyon Hastalıkları Birimi aynı zamanda hastane enfeksiyonlarını kontrol etmek, izlemek, bu enfeksiyonları en aza indirmek için gerekli çalışmaları yapar; hasta, hasta yakınları ve ilgili personele bu konuda eğitimler verir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji kliniklerimizde tanı ve tedavi işlemleri sıklıkla yapılan bazı hastalıklar şöyledir:

Bakteri, Virüs, Mantar ve Parazit Kaynaklı Hastalıklar

Bu tür hastalıklar vücuda yerleşen bakteri, virüs, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu tür hastalık yayan canlıların kişiden kişiye bulaşması solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok yolla gerçekleşebilir. Hastalığın türüne göre tedavi süresi ilaçlarla olabileceği gibi cerrahi yollara da başvurulabilir. Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklar ateş, ishal, kas ağrıları, öksürme ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan başlıcaları HIV, AIDS, Hepatit B, bel soğukluğudur. Bu hastalıklar dışında da cinsel yolla bulaşan hastalıklar mevcuttur ancak en riskli gruplar bu hastalıkların mevcut olduğu gruplardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu korunmanın yanı sıra tek eşliliktir. Kondom kullanımı gibi yöntemler cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından etkili olsa da kesin çözüm değildir. Uçuklar veya siğiller kondom kullanımına rağmen bulaşma riskine sahiptir. Bu riskler göz önüne alınarak cinsel ilişkilerde hastalıklardan kaçınmak açısından korunmak gerekmektedir. 

HIV ve AIDS

HIV ve AIDS cinsel birleşme sonucunda vücudun farklı yerlerine yerleşebilmesine rağmen asıl etkilerini bağışıklı sistemi üzerinde gösteren hastalıklardan başlıcalarıdır. Bu virüsler sanılanın aksine vücuda yerleşmesiyle bireyde ölüm riskine yol açmaz. Asıl ölüm riskine yol açan bireylerin bağışıklık sisteminin zayıflayarak vücudun savunmasız hale gelmesidir. HIV ve AIDS virüslerinin yerleştiği bireyler basit bir grip hastalığına bile yakalansalar bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle grip hastalığından dolayı ölüm risk grubuna girerler. Bu hastalıklardan korunmak amacıyla korunmak ve rutin hastane kontrollerini aksatmamak gerekir. 

Hepatit (Sarılık) Türleri

Sarılık hastalığı cildin ve göz beyazının sarılaşmasına bağlı bir durumdur. Bu durum birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hepatosellüler sarılık, tıkanma (Obstrüktif) sarılığı ve hemolitik sarılık olmak üzere üç farklı türü vardır. Kandaki bilirubin oranının ölçülmesi ile teşhis edilir. Hastalığın tedavisinde bilirubin oranın düşürülmesi temel amaçtır. Kandaki bilirubin oranı düşürülerek hastalığın tedavisi yapılır.

Tifo, Bruselloz, Tüberküloz ve Benzeri Hastalıklar

Bu hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel hastalıklardır. Hastalığa sahip olan hayvan ürünlerinin tüketilmesi ile bulaşabileceği gibi hasta olan hayvana temas ile de bu hastalıkların insanlara bulaşması mümkündür. Hastalıkların genel belirtisi ateş, vücutta ağrılar, iştahsızlık ve uzun sürede kilo kaybıdır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla bir uzmana danışmak önemlidir. Çünkü erken teşhis ile antibiyotik tedavisine başlanması hastalıkların daha ciddi problemlere yol açmadan tedavi edilmesini sağlayabilir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Sağlıklı bir bireyin idrarında bakteriye rastlanmaz. Eğer idrar ve idrar yolunda herhangi bir bakteriye rastlanır ise bu idrar yolu enfeksiyonu hastalığını işaret eder. Zaman zaman vücut dışında bulunan bakteriler idrar yoluna ulaşarak idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Bu tür durumlarda böbrek, idrar yolu, üretra ve mesane bu bakterilerden etkilenir. En yaygın belirtileri sık idrara çıkma, boşaltım sırasında yanma ve ağrı, ateş ve yorgunluktur. Bu belirtilere sahip hastalar idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilmesi halinde antibiyotikler ile tedavi edilirler. 

Grip ve Diğer Solunum Yolu Enfeksiyonları

Nezle, grip, sinüzit, migren ve bademcik iltihabı solunum yolu enfeksiyonları arasında yer alır. Mevsim geçişlerinde birçok bireyde bu hastalıklar baş gösterir. Bu hastalıkların en yaygın belirtisi baş ağrısı, solunum zorluğu ve ateştir. Bu belirtilerden herhangi birisinin ortaya çıkması halinde bir uzmana danışmak gerekir. Uzman tarafından gerekli görülen durumlarda antibiyotik tedavisi yanı sıra ağrı kesici ile hastalıkların tedavisi sağlanır. 

İshaller

İshal hastalığı bir gün içerisinde üçten fazla sıvı olarak dışkılama ya da anne sütü ile beslenen bebeklerde normalden daha fazla sıvı dışkılama olarak tanımlanır. Bireyin yaşına göre ishalle birlikte ateş, kusma veya baş ağrısı da görülmesi olasıdır. En etkili bulaşma yolu dışkıya ağız veya el ile temastır. Bu da günümüz modern yaşamında oldukça mümkün bir yoldur. Kaynağı belli olmayan içme suları da ishale yol açabilir. İshal olan bireyde çok fazla sıvı kaybı olacağından en etkili tedavi yöntemi bol sıvı tüketmek ve kaynağı belli besinler ile beslenmektir. 

Beyin ve Omurilik Enfeksiyonları (Menenjit, Ensefalit vb.)

Beyin ve omurilik enfeksiyonları beynin, beyni saran zarların veya da her ikisinin aynı anda iltihaplanması olarak tanımlanır. Bu enfeksiyonların nedeni bakteri, mantar, virüs veya parazit kaynaklı olabilir. Bu enfeksiyonların tedavisinde de diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi erken tanı önemlidir. Hastalığın ilerleme durumuna göre antibiyotik tedavisinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.

Diyabetik Ayak Enfeksiyonları

Diyabetik hastaların birçoğunda ayak enfeksiyonları görülmektedir ve hastanede tedavi gerektiren en ciddi hastalıklardan birisidir. Erken teşhis durumlarında antibiyotik tedavi mümkün olsa da ilerleyen durumlarda uzuv kaybına yol açabilir. Diyabetik ayak enfeksiyonları erkeklerde, uzun süreli devam eden diyabet hastalıklarında ve aşırı kilolanma durumlarında risk faktörünü arttırır. Bu nedenle erken teşhis için bir uzmana danışmak oldukça önemlidir.

Yumuşak Doku Enfeksiyonları

Yumuşak doku enfeksiyonları en çok rastlanan enfeksiyonlar arasında yer alır. Enfeksiyon oluşan dokuda meydana gelen ağrılar ve ateş en önemli belirtilerdendir. Yumuşak doku enfeksiyonları teşhisi için kan testleri uygulanır ve gerekli olan durumlarda antibiyotik ile tedavi önerilir.

Eğer siz de yukarıdaki enfeksiyon hastalıklarından herhangi birine sahipseniz veya bunlardan bir tanesinin sizde bulunabileceğine dair belirtiler yaşıyorsanız; derhal Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji kliniklerimize başvurarak uzman hekimlerimizin muayenesinden geçebilirsiniz. Enfeksiyon hastalıklarında erken teşhis ve müdahale tedavi başarısı açısından çok büyük bir önem taşıdığından tedavi sürecinizi bir an önce başlatarak daha ciddi sorunların oluşumunu önleyebilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir