Yazı İçerikleri
Diş çürümesini ve plak oluşumunu önlemek için dişlerin günde iki kez fırçalanması büyük önem taşır. Ancak dişlerinizi fırçalarken çok fazla baskı uyguladığınızda diş minesine gerçekten zarar verebileceğinizi biliyor muydunuz? Diş minesi, sert veya agresif fırçalama, tırnak yeme, sert nesneleri çiğneme veya aşındırıcı bir diş macunu kullanma gibi dış kuvvetler nedeniyle zayıfladığında, dişleriniz diş aşınması adı verilen bir işleme maruz kalır. Diş minesinin kaybolması, diş hassasiyetine neden olabilir ve diş çürümesi riskini artırabilir. Bu nedenle dişlere daha nazik davranmaya çalışmak en iyisidir.
Diş Minesi Aşınması Türleri
Aşınma, erozyon ve yıpranma arasındaki farkları anlamanız, diş minesini korumak için bir adım atmanıza yardımcı olur. Diş aşınması, diş minesinin kaybolmasına sebep olan, dişler üzerindeki dış mekanik etkinin sonucudur. Diş erozyonu, gıdalardaki veya mideden gelen asitlerin diş minesi yüzeyini eritmesi ile oluşur. Çoğu zaman üst dişlerin dil tarafında meydana gelir. Son olarak yıpranma, diş gıcırdatmasında veya kapanışın yanlış hizalanmasında olduğu gibi, diş yüzeylerinin birbirine sürtünmesi ve diş yapısının aşınması sonucu ortaya çıkar.
Diş Aşınmasının Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
Diş aşınması belirli bir süreç içinde gerçekleşir. Dişlerin çok sert bir şekilde, sert kıllı bir diş fırçası veya aşındırıcı etkisi olan bir diş macunu ile fırçalanması bu tür yıpranmalara neden olabilir. Diş minesine durmadan sürtünen her şey, sonunda minenin bozulmasına yol açar. Bunlara, dişlerinize sürekli sürtünebilecek ağız takılarını veya ısırdığınız bir kalemi de ekleyebiliriz.
Nihayetinde aşınma, genellikle dişlerinizin diş etleriyle karşılaştıkları yerde çentiklerin ortaya çıkmasına neden olur. Aşınmaya maruz kalan bölüm, dişinizin geri kalan yerlerinden daha koyu olabilir, çünkü beyaz diş minesi aşınarak altta bulunan dentin tabakasının açığa çıkmasına sebep olmuştur.
Diş hassasiyeti, aşınmanın başka bir yaygın belirtisidir. Dentin, diş minesi yüzeyinin altında bulunan ve dişin ortasındaki pulpada hassasiyete yol açan küçük kanallar içerir, dolayısıyla dişlerinizi fırçaladığınızda veya sıcak, soğuk, ekşi ya da tatlı yiyecekler yediğinizde ağrı hissedebilirsiniz. Dentin tübülleri adı verilen bu kanallarda, dişe uyaran uygulandığında sıvı hareketi olur.
Diş Aşınması Sonrası Tedavi
Diş aşınması, tedavi edilmediğinde diş çürümesine ve hatta diş kaybına yol açabilir. Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Dişlerinizde bir dereceye kadar aşınma varsa, diş hekiminiz dişi korumak ve ortaya çıkan dentini kapamak için size çeşitli tedavi yöntemleri önerebilir. Journal of Restorative Dentistry’deki bir makaleye göre, diş hekiminiz dişlerin yüzeyini güçlendirmek için florür verniği uygulayabilir ve maruz kalan yüzeyi kaplama ile kaplayabilir. Kullanılan malzeme, daha az fark edilebilmesi için doğal dişinizin renginde olacaktır.
Diş minesi aşınmasının tedavi edilmesi için öncelikli olarak aşınmanın hangi boyutta olduğunun uzman bir diş hekimi tarafından tespit edilmiş olması gerekmektedir. Genellikle diş hassasiyeti yaşayan kişilerin mine aşınması sorununun tedavisi için lazer tedavisi uygulanmaktadır. Kısa sürede yapılan etkili bir tedavi olan lazer tedavisi sorunu tamamen ortadan kaldırmaktadır.
İleri derecede diş minesi aşınması sorunu yaşayan kişiler için ise kompozit dolgu veya porselen lamina tedavi işlemleri ile sorun ortadan kaldırılmaktadır.
Diş Aşınmasının Önüne Geçmek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ne yazık ki diş aşınması tersine döndürülememektedir. Diş minesi aşındığında, tekrar büyümez. Dişlerinizi aşındırıcı özelliği olmayan bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile fırçalayarak diş minesine zarar vermekten kaçınabilirsiniz. Diş fırçasını 45 derecelik açıyla tutun ve kısa darbeler yaparak dişlerinizi ileri geri fırçalayın. Diş minesini güçlendirmek için kalsiyum veya florür açısından zengin bir diş macunu kullanın ve tırnak yeme veya sert fırçalama gibi alışkanlıkları bırakmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Düzenli diş kontrolü için diş hekiminize ve diş hijyenistinize görünerek dişlerinizin sağlığını ve iyi görünümünü korumaya devam edin. Bu uzmanlar, dişiniz ve diş minenizin mümkün olduğunca güçlü olmasını sağlayabilirler.
Bu makalede, genel ağız sağlığı konuları hakkında bilgi ve duyarlılık kazandırmak amaçlanmıştır. Makalenin, profesyonel tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya tedavi ile ilgili sorularınız olması durumunda her zaman diş hekiminizin veya diğer nitelikli sağlık uzmanınızın tavsiyelerine başvurun.
Diş Minesi Tabakası Kendini İyileştirir Mi?
Diş minesi yapı olarak kemiğe oldukça benzemektedir. Ancak kaybedilen diş minesi kendini yenilemez. Bunun için uzman bir diş hekiminden yardım alarak gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir. Diş minesi aşınmasının getireceği diğer diş sorunları ile karşılaşmamak için tedavisinin erken yapılması büyük önem taşımaktadır.
Diş Macunları Diş Aşınmasını Tetikler Mi?
Her diş macunun içinde farklı bileşenler vardır. Özellikle ekstra diş beyazlatma özelliği olan diş macunlarının dişleri aşındırdığı bilinmektedir. Diş macunu seçerken içeriğine kesinlikle bakmalısınız. İçerisinde büyük granülleri olan ve leke çıkarma özelliği olan diş macunları diş aşınmasını tetikleyebilmektedir.
Genellikle üst köpek dişleri ve küçük azı dişleri üzerinde bu diş macunlarının büyük oranda aşınma yaptığı bilinmektedir.
Beslenme Alışkanlıklarının Tedavi Edilmesi
Genellikle asit oranı fazla olan besinlerin ve içeceklerin tüketilmesi diş minesinin aşınmasını tetikleyen etkenlerden biridir. Bunun için beslenme alışkanlıklarını değiştirerek tüketmiş olduğunuz asit oranını en aza indirerek mine aşınmasının önüne geçebilirsiniz.
Diş Fırçalama Alışkanlığınızı Değiştirin
Yanlış diş fırçalamak genellikle diş yüzeylerine büyük oranda zarar veren en önemli etkenlerden biridir. Kalın kıl yapısına sahip ve oldukça sert bir diş fırçası kullanıyorsanız bu durum diş minesi aşınmasını tetikleyebilir. Aynı şekilde dişlerinizi çok bastırarak ve sert bir şekilde fırçalıyorsanız yine diş minesi aşınmasını hızlandırabilirsiniz.
Diş Macunu Seçimine Dikkat Edin
Beyazlatma özelliği olan diş macunları son dönemlerde oldukça sık tercih edilmektedir. Ancak bilindiği üzere diş beyazlatma özelliğine sahip olan diş macunları aşındırıcı özelliklere sahip olabilmektedir. Dişlerinizi doğal yöntemler ile fırçalayarak da diş tonunuzun 2 tona kadar açılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için günlük olarak doğal içerikli bir diş macunu kullanabilirsiniz. Beyazlatmak için ise haftada bir veya iki kez doğal yöntemler ile dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Bu sayede diş minesi aşınması sorunu ile karşılaşmazsınız.